Cum să alegi între subteranele franciscanilor şi Misi Bacsi

tunel franciscaniguttman 2Pentru un jurnalist comod, Palatul de Justiţie este o soluţie excelentă de activitate profesională. Subiectele sunt stivuite pe etaje, trebuie doar să mergi acolo şi să te serveşti. Efort minim, eficienţă maximă pentru extragerea exclusivităţilor zilnice.

Chiar dacă inventivitatea infractorilor nu conteneşte să te uimească, simţi câteodată nevoia să revii la vechile obsesii, muzica şi sportul, să evadezi din Palat. Ce te faci însă dacă principalele evenimente ale zilei şi preocupările mai vechi se suprapun?

O păţesc rar, dar se întâmplă. Mai multe evenimente importante s-au suprapus miercuri, în această zi de sfârşit de mai 2013. Mihai Guttman, primul director al Liceului de Muzică urma să fie condus pe ultimul drum. La aceeaşi oră cu procesiunea religioasă, arheologii ne introduceau în subteranele Mănăstirii Franciscane.

Vânez subiectul tuneluri subterane de mai mulţi ani, de când am aflat tardiv, că ai mei colegi de clasă intrau nestingheriţi prin subteranele clădirii în anii 70, când frecventam liceul. Acum subiectul este tabu, iar persoane responsabile se uită la tine cu seninătate şi îţi spun că delirezi, dacă aminteşti de tuneluri.

Curiozitatea pentru această mănăstire este una particulară. Aici mi-am petrecut o bună parte din tinereţe, în calitate de elev al Liceului de Muzică. Acelaşi liceu în care Mihai Guttman mi-a fost dirijor al orchestrei. Dirijorul şi pedagogul care ne-a părăsit pentru totdeauna, la vârsta de 86 de ani. Un simbol pentru liceul vocaţional clujean, alături de celălalt director care mi-a marcat adolescenţa, Leontin Chişu.

Parcă cineva le-a pus intenţionat împreună. În aceeaşi zi, la aceeaşi oră. Ca un făcut, la Tribunal erau şi alte evenimente tari. Falimentul echipei Universitatea şi procesul Number One păleau totuşi pentru mine. Nu mă întrebaţi ce eforturi am făcut ca să intru şi în tunelurile franciscanilor, atât cât sunt în acest moment accesibile, dar şi la Casa Universitarilor, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe dascălul sever, a cărui privire aspră încă o simt aţintită asupra mea.

Advertisements

0 Responses to “Cum să alegi între subteranele franciscanilor şi Misi Bacsi”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categorii

Arhiva

Statistică

  • 26,526 accesări
Advertisements

%d bloggers like this: