BRD sancţionată irevocabil de Consiliul Concurenţei cu 5 milioane euro

BUCUREŞTI. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins joi recursul BRD Groupe Societe Generale, validând amenda aspră a Consiliului Concurenţei, administrată băncii comerciale franceze, pentru interzicerea unui control inopinat în urmă cu mai bine de 4 ani.

Inspectorii Consiliului Concurenţei au amendat la sfârşitul anului 2008 BRD, pentru interzicerea controlului, demarat la un grup de 10 bănci comerciale, în contextul creşterii dobânzilor la credite.

Motivarea respingerii acţiunii de fond, de la Curtea de Apel Bucureşti, relatată de România liberă, face referire la o înţelegere dintre cele 10 instituţii bancare controlate.

“Demersul Consiliului Concurenţei a avut ca motiv “comportamentul adoptat de unele bănci româneşti pe piaţă care, conform declaraţiilor Guvernatorului BNR, a condus la creşterea dobânzii la creditele aflate în derulare şi transferarea artificială a pierderilor generate de speculaţiile valutare asupra clienţilor, întrucât în funcţie de dobânda ROBOR sunt indexate o parte din creditele în lei acordate de băncile comerciale clienţilor”. La acestea s-au adăugat şi numeroase petiţii ale consumatorilor, a explicat în faţa judecătorilor reprezentantul Consiliului Concurenţei.

„Or – arată consilierul – reclamanta făcea parte din grupul celor 10 bănci care stabileau indicele ROBOR, iar BNR anunţase interceptarea unui email al unui trezorier al unei bănci pentru creşterea acestui indice”, a susţinut reprezentantul Consiliului în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti”.

Reprezentanţii BRD au susţinut că inspectorii Consiliului Concurenţei nu aveau dreptul să le calce pragul.

“Avocaţii băncii au arătat însă că ordinul a fost emis de Consiliul Concurenţei cu depăşirea competenţei, întrucât ROBOR este un indice al pieţe monetare, ipoteză în care Legea nr. 21/1996 – care dă dreptul Consiliului să facă investigaţii, nu ar fi aplicabilă. Totuşi, Curtea de Apel Bucureşti susţine, în motivarea consultată de RL, că legea nu conferă BNR atribuţii de reglementare a concurenţei în domeniul pieţei monetare şi pieţei titlurilor de valoare, ci de stabilire a politicii. ”

Este adevărat că algoritmul strict tehnic de stabilire a indicelui ROBOR nu poate fi modificat, însă este la fel de adevărat că fiecare participant la  procedura de fixing are o conduită care poate influenţa variabilele folosite de algoritm. Cu atât mai mult o activitate concertată a acestora este de natură a influenţa modul de stabilire a indicelui ROBOR. Or, scopul declanşării investigaţiei este tocmai de a se stabili o eventuală conduită nelegală a participanţilor la fixing”, arată judecătorii Curţii de Apel Bucureşti”.

Advertisements

0 Responses to “BRD sancţionată irevocabil de Consiliul Concurenţei cu 5 milioane euro”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categorii

Arhiva

Statistică

  • 26,722 accesări
Advertisements

%d bloggers like this: