Deputatul curtat de toate partidele pentru aglomerația de la cabinetul parlamentar trage cu ochiul la Primărie


Interviu cu tipograful Mircia Gurgiu

Singurul deputat clujean care-și ține fără excepție audiențele săptămânale a plecat în vacanță cu familia, doar după ce a rezolvat ultimul cetățean care-i făcea anticameră la cabinetul parlamentar.

Mihai Bacalu: E dificil pentru o persoană născută la țară să devină parlamentar astăzi?

Mircia Giurgiu: E ușor dacă ai activitate. În ultima vreme însă trebuie să ai și foarte mulți bani.

MB: Ce statut preferați? Cu un partid în spate, sau independent?

MG: Am avut cele mai bune intenții cu PDL în 2008. Nu mi-am imaginat că ajungem să tăiem ajutoarele sociale, drepturile salariale și să luăm atâtea măsuri antipopulare împotriva cetățenilor. Nu am putut să fiu de acord și am fost dat afară. Am semnat un acord de susținere de către sindicaliști a guvernului, dar nu am avut niciun sprijin de la guvern. Am votat împotriva măsurilor. M-am ținut de cuvânt, pentru ce am spus în campania electorală. Am fost dat afară din partid. Acum sunt independent.

MB: Ce preferați? Parlament sau Primărie?

MG: Prefer Parlamentul, dar nu mă feresc nici de altă candidatură. Deocamdată primăria nu reprezintă o miză pentru mine. Am fost rugat de Partidul Conservator să accept să fiu trecut pe sondajul lor pentru Primărie. Încă nu am luat o decizie.

MB: Care meserie vă este mai apropiată? Aveți abilități și studii de tipograf, sindicalist, sociologie, jurnalism și agricultură.

MG: Eu sunt tipograf și sindicalist, cu o experiență în probleme sociale de peste 15 ani. Linotipist de plumb la carte, până în 1997, când s-a desființat sectorul și am trecut la montaj. În paralel m-am ocupat de activitatea sindicală, având și o emisiune tv. Contractul meu la tipografia de stat nu este întrerupt, ci doar suspendat. Mă pot întoarce oricând înapoi cu plăcere.

MB: Ce preocupări extraprofesionale aveți?

MG: Nu prea am timp pentru acestea. Îmi place sportul, fotbalul în special. Când mai am puțin timp stau cu familia și vizitez rudele soției și pe mama din Apuseni. Joc fotbal cu echipa parlamentului. Merg la stadion la echipele clujene, dar țin în mod egal cu fiecare. La fel cu echipele din județ, din Turda, Florești.

MB: Îi sprijiniți necondiționat pe locuitorii din Apuseni, de unde proveniți?

MG: Da, fac tot ce pot pentu aceștia, unde este o zonă aridă. Aici oamenii au puține posibilități, în afară de creșterea animalelor și cartofii. Îi ajută puțin la venituri.

MB: Sunt reclamații din partea inspectorilor silvici că se fură masiv lemne în acea zonă.

MG: Marea problemă nu sunt localnicii, ci firmele care exploatează lemnul. Nu se poate compara o căruță de lemne cu convoaiele de remorci ale firmelor. Nu am informații complete legate de incidentul cu bruscarea inspectorilor.

MB: Cum se pot elimina comisioanele demnitarilor pentru ințiative parlamentare, sau pentru autorizații de construcții? Legenda a ridicat comisionul de la 10 la sută în timpul lui Funar, la jumătate în mandatul lui Apostu.

MG: Vă pot spune că nu am avut niciodată nicio firmă și nici nu o să am. Nu vreau să acuz pe nimeni. Eu nu am nicio problemă. Fiecare va răspunde pentru ce face. Cine nu-și respectă meseria pentru care este plătit, își va căuta loc de muncă.

MB: Aveți modele, prieteni, aliați în mediul politic?

MG: Mă înțeleg bine cu toată lumea. Relații bune, nu cu toți la fel.

MB: E greu să menții o familie unită fiind frecvent plecat de acasă?

MG: Înainte, ca lider de sindicat mai mult lipseam. E nevoie de respect din partea fiecăruia.

MB: Ce preferați, termenul de voievod sau de guvernator?

MB: Nu denumirea contează. Trebuie să vedem ce este mai bine pentru cetățean. Încă nu a văzut nimeni proiectul. S-a discutat atât fără un document în față. Deocamdată pentru orice problemă cetățeanul trebuie să vină la Cluj. Cei din Huedin renunță la sprijinul APIA, decât să vină până aici. Dacă vor mai veni și din alte județe? Cetățeanul trebuie ajutat, nu trebuie introduse obstacole sau distanțe suplimentare între el și autoritate publică.

MB: Ce tentații are Bucureștiul pentru parlamentari?

MG: Nu prea am timp liber. Încerc să rezolv toate problemele la Parlament, am întâlniri cu sindicaliștii. Seara ajung târziu. Când termin treaba la Bucureti vin acasă.

MB: Cum vă faceți promovarea?

MG: Exact cum fac de la început. O conferință de presă pe săptămână și audiențele, cu un consilier de specialitate. Merg pe stradă, în mijloace de transport în comun, în piețe, mă întâlnesc cu sindicaliști. Nimic special. Din audiențe am aflat cu mult înainte că se închide Napolact la Huedin, sau Fabrica de bere Ursus din Cluj. Încerc să țin legătura cu oamenii. Apoi la audiențe, sunt zile când vin și 60 de persoane. Încerc să-i ajut pe toți, cu tot ce pot legal ca parlamentar.

MB: Cum vă selectați prioritățile în rezolvarea audiențelor? Câte probleme reușiți să rezolvați?

MG: Eu știu că pentru fiecare, problema lui e cea mai importantă. Țin cont de problema fiecăruia, elevi, studenți, absolvenți, șomeri, vârstnici. Le grupez la nivel local sau național și le expediez instituțiilor responsabile. Oamenii reclamă în special lipsa locurilor de muncă, pensii, probleme cu proprietatea, evacuări. În primul mandat reușeam să rezolv 70- 80 la sută din solicitări, acum e mai greu, doar 65-70.

MB: Cum vă faceți agenda? Folosiți internetul?

MG: Niciodată. Eu sunt de modă veche. Mă duc personal unde e necesar. Nimic electronic, în afară de comunicatele de presă.

MB: Cine conduce România?

MG: Sunt organe alese să se ocupe. Nu sunt de acord nici cu intervenția FMI. Cine e ales, să răspundă. Guvern, parlament, președinte.

MB: Ce preferințe aveți în zona culturală?

MG: Încerc să citesc și să particip la spectacole la operă, filarmonică, film. Susțin Clujul în campania pentru capitala culturală a Europei. Trebuie să ne pregătim din toate punctele de vedere. Să ne îngrijim și să sprijinim instituțiile de artă. Cultura ar trebui să fie o prioritate la Cluj, la fel ca și sănătatea.

MB: Cum comentați problemele din cultură? Toate instituțiile muzicale au probleme cu infrastructura.

MG: Sunt probleme și încerc să ajut. NU e simplu, aproape toate clădirile din centrul orașului sunt ocupate de fundații din afara țării.

MB: Doriți ca băiatul dvs să-și susțină Bacalaureatul cu sisteme de supraveghere?

MG: Nu mi se pare în ordine sistemul, poate induce emoții suplimentare. Trebuie să avem certitudinea că sunt bine pregătiți. Nici cu legea educației nu sunt de acord, e o variantă asumată de ministru. O lege trebuie să fie acceptată.

MB: Spre ce carieră doriți să vă orientați copilul?

MG: Fiecare trebuie să facă ce îi place. Eu am plecat de acasă cu gândul de a deveni ziarist sportiv.

MB: Aveți încredere în justiție?

MG: Am încredere. Dar judecătorii trebuie să știe că trebuie să respecte legea. Au salarii bune, nu au fost afectați de criza economică. Să judece doar în funcție de probe, nu politic.

MB: Cum vă petreceți concediul?

MG: Câteva zile cu familia în Turcia, apoi la rudele soției și mama, la fân și munci agricole.

MB: Va pierde puterea Ardealul, dacă Autostrada Transilvania rămâne blocată?

MG: Ni se tot spune că sunt negocieri. Să se stabilească clar dacă se continuă sau nu. Dacă în acest an nu se face nimic vor fi mari nemulțumiri.

Advertisements

4 Responses to “Deputatul curtat de toate partidele pentru aglomerația de la cabinetul parlamentar trage cu ochiul la Primărie”


 1. 1 Tihi 13/07/2011 at 14:21

  Păcat că e un ultra-conservator religios fundamentalist, naționalist și homofob. Cu valorile sociale e rămas în urmă cu vreo 100 de ani, dar în rest chiar ar fi un băiat de treabă. El chiar lucrează pt. oameni. Păcat însă de conservatorismul său total ieșit din timp.

 2. 2 Filme subtitrate online 22/09/2011 at 16:21

  Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

 3. 3 Katherine Donaldson z 05/01/2012 at 07:11

  N, sa faca obiectul unor demersuri durabile, in urma unor dezbateri parlamentare pe comisii de specialitate cu oameni de specialitate.

 4. 4 Trixie 05/05/2017 at 06:40

  Greetings Elaine,Thanks for checking in; it was our pleasure chatting with you. Now in regards to that singing. I sing bass for our choir mind you, but I was experimenting with composing a new song (and recording snippets). For some reason I chose a very high key and the natural feel of the song just took me higher. That was me you heard, not Cindy, though Cindy now will always remember that someone considered her singing exorKticnal!piek


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categorii

Arhiva

Statistică

 • 26,722 accesări
Advertisements

%d bloggers like this: