Nepot de actor monarhist luptă pe facebook în slujba social- democrației clujene

Interviu cu juristul Mircea Jorj

Liderul filialei municipale a PSD Cluj își împarte timpul între partid, firma la care lucrează, pasiunile extraprofesionale și prietenii cu care își încarcă bateriile la sfârșit de săptămână. Deși a fost ocolit în bătălia internă de partid, pentru nominalizarea la calitatea de candidat la funcția de primar, Jorj susține cu diplomație că încă nu i-a sosit sorocul. Dacă în CV arată că a trecut prin mai multe profesii, de la protecție, profesor, manager, jurist, interlocutorul se arată atras cel mai mult de mirajul trebilor publice.

Mihai Bacalu: De unde atracția către administrație publică?

Mircea Jorj: Inițial trebuia să urmez Institutul de film, unchiul meu fiind actorul Jorj Voicu, care m-a ambiționat. Din păcate a murit în 1991, o mare decepție. A fost al doilea tată. Am decis să renunț la această carieră. Am dorit să fac dreptate, să fac oamenii fericiți. Am crezut că prin teatru voi face oamenii fericiți. M-am angajat, am cunoscut juriști. Am făcut până la urmă Dreptul Administrativ. Pe atunci începea să fie creat cadrul pentru profesionalizarea administrației.

MB: Nu e un paradox că Clujul candidează pentru capitala culturală a Europei, dar suferă din punct de vedere cultural. Filarmonica a fost scoasă din centrul orașului, Opera nu are centrală termică, Conservatorul stă în chirie, Liceul de Muzică e evacuat din centru în clădirea unei școli din zona industrială.

MJ: Nu există infrastructură în domeniul artistic. La capitol resurse umane avem însă mari talente. Am prieteni în Filarmonică. Un fin e actor. Am privilegiul de a cunoaște oameni de cultură. Mama e membră a Uniunii Scriitorilor. Cunosc partea aceasta culturală a orașului. Din punctul de vedere al infrastructurii Clujul nu este pregătit.

MB: Poate fi o explicație a lipsei infrastructurii culturale, lipsa de pregătire culturală a clasei politice?

MJ: Oamenii politici s-au îndepărtat de viața culturală. La noi din perioada comunistă a venit acea încercare, de a pune în spate tot ce înseamnă act de cultură. Ne-am negat valorile.

MB: E aglomerată o zi obișnuită din viața unui om politic?

MJ: Trăiesc din salar la o companie privată. Nici mare, nici mic, ca vremurile în care trăim. Îmi mănâncă 70 la sută din timp. În rest încerc să și schimb ceva la nivelul organizației municipale a partidului, 2-3 ore pe zi. Fac politică din 1993, de când generația mea a avut oportunitatea de a prelua conducerea la acest nivel.

MB: V-ați adaptat noilor tendințe în comunicare? Sunteți activ pe facebook și pe blog.

MJ: E o comunicare foarte activă. Din lipsă de timp nu mai poți suna prietenii. Pentru un politician e esențial să transmiți mesaje, gânduri, acțiuni. E un avantaj dacă știi să-l folosești, nu să-i pui pe alții să-ți facă treaba. Am primit mesaje și din străinătate, și de la foști colegi din școala generală. E o platformă extraordinară. Sunt condamnat să folosesc tehnologii moderne, sunt preocupat de tot ce înseamnă tehnologie de vârf. Am căutat să fiu în ton cu lumea, cu aplicații care fac viața mai ușoară.

MB: Nu e o contradicție cu reacția adversă la introducerea amprentei digitale la intrarea angajaților din Primărie?

MJ: În momentul în care cineva îți invadează intimitatea, pentru că tehnologia înseamnă un control. Cardul bancar e la fel. Există vulnerablitatea de a fi controlat. Eu vizam doar faptul că funcționarii publici nu și-au dat consimțământul prevăzut de lege, faptul că primăria nu e autorizată să gestioneze asemenea informații. Nu a fost un atac politic, ci o îngrijorare a mea că aceste baze de date invadează viața privată a oamenilor și că există riscuri majore.

MB: Ce pasiuni mai aveți?

MJ: Sunt radioamator, unul mai tânăr. Pe vremuri, doar cu girul securității deveneai radioamator. După revoluție a fost mai ușor. La Cluj avem chiar și campioni mondiali. Poți comunica de pe orice loc al planetei, indiferent de starea meteo. Facem schimb de informații privind economia. Rușii sunt foarte puternici în acest domeniu, dețin și tehnologie mai bună. Sunt implicat în montarea unui repetor de radiocomunicații de mare importanță, care este utilizabil pentru serviciile de urgență. La cutremur radioamatorii au comunicat cel mai bine. Cu sistemele acestea de comunicație și deplasările off road am reușit să facem niște lucruri deosebite în zona montană.

MB: Mai practicați sporturi extreme?

MJ: Artele marțiale au reprezentat cam 80 la sută din ce sunt eu astăzi. Am început din 1986. Ne antrenam în zona stadionului Clujana. Am ajuns până la a conduce sala mea de sport. Am renunțat din lipsă de timp, după ce m-am anagajat la primărie, când obținusem centura neagră.

MB: Cum se relaxează Mircea Jorj?

MJ: Ies în natură, la sfârșit de săptămână, în zona Someșul Rece- Blăjoaia cu prietenii. Și în concedii, tot în munți, la noi și în Alpii austrieci.

MB: V-ați clarificat dilema recentă, a cui este România?

MJ: Eram foarte dezamăgit de tot ce se întâmplă, când am pus această întrebare, afundarea economică, acum gestul maghiarilor autonomiști. Mă deranjează că în 2011 discutăm despre aceste lucruri, în loc să discutăm de chestiunile cu adevărat importante. Parcă nu mai există ordine și rigoare. Oamenii au atitudine și nerv doar pe stradă și pe facebook. Întrebarea mea de pe internet a fost preluată, cu zeci de răspunsuri de atitudine, inclusiv din diaspora. Am vrut să văd dacă oamenii au o percepție, dacă identifică un vinovat. M-am lămurit că problema nu este la oameni, ci la factorii de putere.

MB: Cine conduce PSD la Cluj?

MJ: Este un consiliu de conducere care ia decizii.

MB: Regretați ratarea nominalizării pentru candidatura la Primărie? Vă mai preocupă revenirea la această calitate?

MJ: O candidatură de primar în acest moment era foarte complicată, iar colegul meu, senatorul Alexandru Cordoș are foarte multe resurse de a lupta pentru această funcție, iar dimensiunea națională prin statutul său este foarte importantă în această cursă. Trebuie să formez o armată puternică de voluntari și oameni politici. Nu știe lumea câte schimbări s-au făcut și la noi. Să nu spui niciodată niciodată unei viitoare candidaturi.

MB: Cât s-ar întinde regiunea noastră după reorganizare? Cum ar trebui să se numească?

MJ: O decizie de genul ăsta vine după fundamentări sociale, economice și culturale. Aș vedea actuala regiune de dezvoltare de nord- vest. Cei de acolo nu au avut competențe de control și gestionare. Dar schimbările profunde se fac doar în momentele de stabilitate economică și poliică. Să nu fie mai scumpă decât beneficiile obținute. Regiunea noastră ar trebui denumită Transilvania de Nord Vest.

MB: Aveți încredere în justiție?

MJ: Ca politician ar trebui să spun că am. Ca persoană am pierdut procese care nu ar fi trebuit, într-o țară normală. Cum este procesul pentru funcția de subprefect, din care am fost destituit ilegal. E posibil să produc o mare surpriză, pentru că am câștigat procesul de repunere în funcție a funcționarilor publici, destituți de actuala putere.

MB: De la care șef ați învățat mai mult, din experiența din administrația publică?

MJ: Pentru mine chestia cu cele 180 de plângeri penale ale lui Funar a fost o școală. A fost șansa de a mă valida profesional, când alții mai importanți au refuzat. Am câștigat încrederea oamenilor din jurul lui. Și chiar a lui Funar. Cu Emil Boc a fost o perioadă interesantă. A venit cu mult elan și modestie, cu o echipă tânără. A produs schimbări în timp scurt. Din păcate, lipsa de experiență și-a spus cuvântul. Administrația nouă a vrut să facă multe lucruri, ce nu s-a întâmplat. Nu am învățat multe de la Boc. S-a schimbat în câteva luni. De la prefectul Stamatian nu aveam ce învăța, pentru că eram de meserie, iar dânsul ca medic e incompatibil pentru administrația publică. Aici nu poți să gândești politic.

MB: Unchiul monarhist, nepotul social- democrat?

MJ: Unchiul a fost ca un al doilea tată. Monarhist, de modă veche. Sunt preocupat de dosarul său de urmărire din partea securității. Sunt interceptări în care apar nume importante din teatru. Aș scrie o carte cu aceste dezvăluiri, care ar putea devoala realități incomode. Tata a fost constructor în anii 70. A contribuit la proiecte de anvergură precum Cinema Republica- Piersic, Casa de Modă. Am copilărit în cartierul Grigorescu. Îmi place și iubesc acest oraș, cu toate problemele sale. Am fost influențat de amândoi, dar influența tatălui a fost în final mai puternică.

MB: A ieșit mediul de afaceri din recesiune?

MJ: Suntem în mare contracție economică. Timpul trece și lucrurile acestea adâncesc blocajele economice. Dezamăgirea mea profundă este că în toți acești ani, toate guvernele au făcut o greșeală esențială. Nu au gândit un proiect major de sprijinire a intreprinderilor mici și mijlocii, care își plătesc impozitele pe salarii. În proporție de 80 la sută din ceea ce se colectează la finanțe sunt aceste furnici. Am evaluări făcute de statisticieni, legate de situția și evoluția negativă a firmelor. Fiscalitatea și TVA-ul mărit a generat o și mai mare contracție. Îmi doream ca IMM-urile să fi fost ajutate măcar atât cât au fost sprijinite multinaționalele. Dacă 100 de hectare s-ar fi parcelat și nu s-ar fi dat la o firmă X să se facă buruieni, ca și Casarom sau Impact. Dacă s-ar fi dat mediului de faceri local, ar fi generat locuri de muncă.

MB: Are legătură criza economică cu întârzierile la inaugurarea hotelului Akantus, la care lucrați?

MJ: Au fost executanți care au avut lucrări mari în domeniul construcțiilor, care au dat faliment. Am reluat lucrările cu alții. Cu siguranță că va fi inaugurat anul acesta.

MB: Nimeni nu vorbește de baronii locali ai Clujului?

MJ: Aici nu există acea cultură din sud, ca și la Craiova. Ardelenii au mai mult bun simț. Cu siguranță există și aici probleme.

Advertisements

0 Responses to “Nepot de actor monarhist luptă pe facebook în slujba social- democrației clujene”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Categorii

Arhiva

Statistică

  • 26,639 accesări
Advertisements

%d bloggers like this: